Shopping Cart

0

Your shopping bag is empty

Go to the shop

Podiņā audzēta Ziemassvētku eglīte

By :Plants Happy 0 comments
Podiņā audzēta Ziemassvētku eglīte

Kopš 16. gadsimta sākuma Ziemassvētku eglītes tiek stādītas un izrotātas, lai tās priecētu mūs Ziemassvētku laikā. Taču tradīcija ienest mūžzaļo koku iekštelpās aizsākās vēl senāk - pagānu un romiešu laikos, kad šo koku mužzaļās skujas cilvēkiem simbolizēja dzīvību garajās, aukstajās ziemas naktīs un arī kalpoja kā zīme, ka pavasaris jau ir ceļā pie mums. 

Tiek uzskatīts, ka mūžzaļā koka esamība mājās atgādina mums par cilvēku un dabas draudzīgo mijiedarbību un arī egles forma, kas norāda uz debesīm, cēli simbolizē mūžīgu dzīvību. 

 Mūsdienās šo tradīciju aizrautīgi piekopj teju ikviena mājsaimniecība. Kā ierasts katru gadu, mēs dodamies uz mežu vai apmeklējam eglīšu audzētāju tirdzniecības vietas lielveikalu stāvlaukumos, lai izvēlētos visskaistāko Ziemassvētku eglīti savām mājām. Eglīte rotā mūsu viesistabu un piešķir svētkiem īpašu noskaņojumu. Janvārī, kad svētki ir beigušies, eglītes mirdzoši zaļā skuju krāsa ar katru dienu sāk mainīt toni uz brūnganāku un mēs esam spiesti sākt domāt par eglītes izmešanu. 

Ja arī tev Ziemassvētku eglītes izmešana ar katru gadu sagādā arvien lielāku vainas apziņu, tad podiņā audzētas egles iegāde svētku sezonas sākumā, šo skaisto svētku tradīciju tavās mājās pilnībā izmainīs. Uz labo pusi, protams. 

 Galvenā podos audzētu eglīšu priekšrocība var būt stipri emocionāla un tam ir ļoti labs iemesls, jo šajos mīlestības pilnajos svētkos, kas ir Ziemassvētki, mēs dažādiem dzīves aspektiem piešķiram īpaši emocionālu nozīmi. Pretēji eglītēm, kas tiek nocirstas, lai rotātu mūsu mājas vien dažas nedēļas, podos audzētas eglītes spēs turpināt simbolizēt mūžīgo dzīvību arī pārējos 11 mēnešus no gada. 

 Papildus emocionālajam pacēlumam, ko sniedz podos audzēti koki, vēl viens pozitīvs fakts ir tas, ka šādā metodē izvēlēts galvenā Ziemassvētku dekora veids ir viens no videi draudzīgākajiem, jo tas spēj nodrošināt ilgtermiņa ieguvumu dabai mums apkārt. 

“Augi mums dod skābekli priekš plaušām un arī dvēseles. /Terija Gillmeta/”

Priede podā

 Podos audzētas un podos stādītas egles

Ja vēlies eglīti, kas pēc svētkiem mājos tavā dārzā vai pagalmā, tev būs jāizvēlas tāda, kas audzēta speciālā podā. Taču, ir jāņem vērā, ka ir liela atšķirība starp podos audzētiem un podos stādītiem kokiem. 

Podos audzēts koks ir audzis īpašā konteinerā vai podā, kurā tas turpinās dzīvot vairākus gadus, tā pat kā tas tiek darīts ar jebkuru istabas augu. Tādējādi šādam kokam veidojas spēcīga sakņu sistēma, kas būs perfekti piemērota koka pārstādīšanai lielākā podā vai dārzā. 

Egles, kas nav augušas podā, bet tajā ir ievietotas neilgi pirms jaunās svētku sezonas, ir tikušas stādītas audzētavā, tad izraktas un sakņu daļā apcirstas, un kopā ar speciālu mēslojumu iestādītas podā. Šādu egļu saknēm pārstādīšanas laikā ir nodarīts būtisks bojājums un pēc Ziemassvētkiem tās visticamāk neturpinās augt tavā dārzā vai jebkur citur. Protams, pastāv iespēja, ka tā ieaugsies, taču tā ir ļoti maza. Turpretī, podiņā audzēta egle ar attīstījušos sakņu sistēmu un pienācīgu rūpju saņemšanu pirmajā pavasarī pēc nokļūšanas tavās mājās, pilnīgi noteikti priecēs tavu ģimenu daudzus gadus vēlāk un kalpos par lielisku svētku elementu pagalmā, ko izrotāt ar lampiņām vai citiem rotājumiem. 

Kā nopirkt Ziemassvētku egli podiņā

Pirms dodies pirkt īstu Ziemassvētku eglīti, ir vērts internetā izskatīt dažādās eglīšu šķirnes un izvēlēties to, kura visprecīzāk atbilst tavām vēlmēm, jo eglīšu tridzniecības vietā tev var rasties apjukums no lielā piedāvājuma. Šādi arī tu varēsi būt drošs, ka jau laikus zināsi kā tava jaunā eglīte izskatīsies, kad tā augs lielāka un kā par to būs jārūpējas. Galvenās pazīmes, kas atšķir dažādās eglīšu koku šķirnes ir to forma, biezums un skuju krāsa. 

Otrs faktors, kas jāņem vērā, ir izmērs. Nocirstu egli, protams, būs vieglāk atrast lielākā izmērā, ja vēlies savā viesistabā Ziemassvētku egli, kas atstās varenu iespaidu, savukārt egles podos parasti ir mazākos izmēros. Ja vēlies dzīvu egli, bet kas ir zāģētas egles augstumā, vari uzlikt eglīti ar visu podu uz neliela galda vai taburetes un ap podu aptīt svētku eglītes svārkus. Tas radīs apjomīgas un garas svētku egles efektu. Arī rotājumi tādā veidā būs labāk redzami un grūtāk pieejami tavas ģimenes četrkājainajiem draugiem.  

Iegādājoties podā audzētu egli, pievērs uzmanību tam, kā ir pakārtoti egles zari un cik noturīgas ir tās skujas. Noteikti vajadzētu izvairīties no egļu koka, kuram ir divi vadošie zari (jeb kopā saauguši stumbri) vai kuram ir nogriezta galotne. Notraucot roku pa egles zaru, skujām nevajadzētu vienkārši nobirt, un tām ir jābūt spīdīgi zaļām (protams, skuju krāsa un citas īpašības var atšķirties atkarīgā no egles šķirnes). 

Pērkot egli podiņā vari uzmanīgi to pacelt ar roku satverot tās stumbru, lai pārbaudītu egles sakņu sistēmas dziļumu un stiprumu.

Kā parūpēties par podiņā audzētu Ziemassvētku egli

Īstas Ziemassvētku eglītes ir izturīgi koki, kas ir pieraduši atrasties ārā un spēj izturēt arī citiem augiem un kokiem nelabvēlīgākus laikapstākļus. Centrālā apkure un liels karstums nav šādu koku labākais draugs, tāpēc pirms svētkiem tev vajadzētu tikko nopirkto egli turēt dārzā tik ilgi, cik vien iespējams. Pēc tam to pakāpeniski pielāgot siltākai videi, dažas dienas pirms egles ienešanas mājās pārvietot to uz vietu, kas ir nedaudz siltāka par ārā temperatūru, piemēram, uz priekšnamu, slēgtu terasi vai vēsu ziemasdārzu. 

Podā audzētu egli ienest telpā ar krasu temperatūras maiņu vajadzētu pēc iespējas vēlāk, jo pretēji kokam tiks radīts šoks un tas var būtiski samazināt egles koka izredzes pārdzīvot svētku laiku un veikmsīgi ieaugties jaunā vidē pēc tā pārstādīšanas. Ja ir vēlme šo skaisto koku arī pēc svētkiem redzēt dzīvu un pārstādīt mājas pagalmā vai mežā, ir ieteicams podiņā audzētu Ziemassvētku egli mājās uz rotāšanu ienest ne agrāk kā nedēļu pirms svētkiem un turēt to mājās ne ilgāk kā pusotru nedēļu. 

Ziemassvētku eglīti ir svarīgi turēt pēc iespējas tālāk no kamīna un radiatoriem, jo to izdotais siltums var izraisīt pārmērīgu mitruma zudumu mūsu jaunajam kokam. Lai novērstu priekšlaicīgu skuju nokrišanu, zem egles poda novieto apakštrauku ar ūdeni un regulāri pārliecinies, ka ilgāku laiku tas nav bez ūdens. Arī rotājot dzīvu Ziemassvētku eglīti vajadzētu izvairīties no pārlieku lielām svētku rotājumu spuldzēm, lai tās neapdedzinātu egles skujas. 

Vissvarīgākais kopšanas aspekts vairumam telpaugu ir nodrošināt, lai tie saņemtu atbilstoši daudz ūdens un gaismas. Ja savai Ziemassvētku eglītei dosi pārāk daudz vai pārāk maz ūdens, tā visticamāk neizdzīvos. Vienmēr pārliecinies, vai izmantotajā traukā ir atbilstoša drenāža un zem tā ir apakštrauks vai šķīvis, lai augs uzņemtu ūdeni no tam dotās rezerves. 

Tāpat kā citi telpaugi, arī koki vēlas ūdeni un kad ūdens nav, tie slāpst. Tāpēc uzmani, lai augsne ap tavu Ziemassvētku eglīti būtu pastāvīgi mitra un tai pat laikā, lai tajā nekad nebūtu pārmērīgi daudz ūdens. Ieteicams to pārbaudīt ik reizi pāris dienās. Ieliec pirksta galu augsnē un mēģini sajust cik tā ir mitra vai sausa. Ja augsnes augšējā daļa šķiet sausa, tas visdrīzāk nozīmē, ka kokam ir nepieciešams pieliet nedaudz vairāk ūdeni.  

Vairums šeit minēto podos audzēto eglīšu kopšanas ieteikumu būs derīgi arī zāģētajām, kā arī podos pārstādītajām eglītēm. Tām visām ir nepieciešams mājoklī atrast tādu vietu, kas nav pārāk tuvu radiatoriem, kamīnam vai sildītājiem, kas radītu pārāk siltu vidi kokam, kā rezultātā tas ātrāk izkaltīs un sāks mest skujas. Tā pat ir jārūpējas arī par dabīgās gaismas piekļūšanu Ziemassvētku kokam un pienācīgu mitruma līmeni tā augsnei. 

Kā pareizi dekorēt dzīvo Ziemassvētku egli

egle podā

Ir ieteicams mēģināt nepārslogot koku ar pārāk daudz smagiem rotājumiem, jo svars var negatīvi ietekmēt koka ilgmūžību, izraisot zaru noliekšanos. Pārāk liela izmēra spuldžu vietā ieteicams izmantot LED gaismas, jo lielākas spuldzes var izkaltēt vai pat sadedzināt koka skujas, radot koka ātrāku nobrūnēšanu un skuju nokrišanu.

Neaizmirsti pirms gulētiešanas pārliecināties, ka egles dekorāciju gaismiņas ir izslēgtas. Kā arī nav ieteicams Ziemassvētku eglītēs likt īstas degošas sveces, jo tas var izraisīt daudz traģiskākas sekas par vienkārši apkaltušām egļu skujām. 

Kā pareizi pārstādīt egli pēc svētkiem, lai to varētu izmantot arī nākošajos Ziemassvētkos

Pārstādot egli gaišā vietā, tas ļaus tai labāk attīstīties, un tas nodrošinās kvalitatīvu augšanas sezonu gan egles zaros, gan sakņu sistēmā. Veicot pārstādīšanu arī padomā par to vai vasaras mēnešos egle lielu dienas daļu netiks pakļauta tiešiem saules stariem. Nesen pārstādītiem egļu kokiem ir jāatcerās nodrošināt pietiekošu mitruma līmeni sausuma periodos. 

Kad koks būs veiksmīgi ieaudzies savā jaunajā vidē un kļūs gan garāks, gan kuplāks, saknes izpletīsies vēl plašāk, jo lielākam kokam ir nepieciešams vairāk sakņu, lai tās spētu piegādāt kokam pietiekošu daudzumu ūdens. Ikreiz pārstādot koku, neizbēgami nākas apcirst daļu tā saknes, kā rezultātā koks var kļūt nestabils, tāpēc ir ieteicams sākuma periodā to atbalstīt ar mietiem. 

Kopsavilkumā 

Tradīcija ienest iekštelpās mūžzaļo svētku koku aizsākās jau pirms vairākiem gadu simtiem un joprojām mēs šo tradīciju svinīgi piekopjam. Podos audzētas Ziemassvētku eglītes vispatiesāk spēj mums likt saprast šīs senās tradīcijas nozīmi par mūžam zaļo dzīvību visa gada garumā. Šādas eglītes tiek audzētas īpašos podos, kur tās var turpināt dzīvot vairākus gadus vai pat vairākas paaudzes, ja tās pārstādām dārzā vai pagalmā un par tām pienācīgi rūpējamies. Lai arī tev izdotos atrast dzīvu Ziemassvētku eglīti, kas rotās tavas mājas vēl vairākus gadus, nāc uz mūsu veikalu un mēs ar prieku tev pastāstīsim visu, kas jāzina par eglītes un citu augu kopšanu. 

Ja vēlies savai eglītei skaisti piemērotu podu, kurā to pārstādīt, iesakām izvēlēties Bergs ražotos podus. Tie tiek dizainēti Dānijā, taču ražoti izmantojot augstākās kvalitātes Galestro mālus Itālijā. Māls tiek dedzināts īpaši augstā temperaturā, kā arī podu apdedzināšanai tiek izmantota lēnā apdedzināšanas metode, lai Bergs ražotie podi iegūtu nevainojamas noturības un ilgmūžības spējas. Bergs Potter ģimenes ražotne veiksmīgi darbojas jau kopš 1942. gada un joprojām priecē mūs ar jaunām unikāla dizaina puķu un telpaugu podu kolekcijām ik gadu.